Funkar terapi online?

Javisst! Det finns en stor fördel med online terapi: du är hemma i din egen trygga miljö och behöver inte vingla ut i trafiken efter en 2 timmars intensiv session. Du kan istället vila en stund och låta alla upplevelser sjunka in.

 

Kan man verkligen skapa förändringar genom tankarna?

Ja, om du tittar på placeboeffekten så vet du att det fungerar. De som får sockerpiller, i stället för medicin, och som blir friska är de som verkligen har bra kontakt med sitt undermedvetna och kan påverka sig och sin kropp.

 

Vad händer under sessionen?

En session varar ungefär 2 timmar. Jag går igenom vad som kommer att hända. Du får prova på några tester som vi kommer att göra så du vet precis vad som ska hända. När du är redo hjälper jag dig att slappna av. Det känns som en guidad meditation. När du nått en avslappnad nivå, ber vi ditt undermedvetna att gå tillbaka till de händelser som gav dig de tankar och beteenden som är orsaken till problemet. När vi vet orsaken använder jag olika tekniker för att du ska kunna omvärdera orsaken, du tar bort "ogräset" och befriar dig från problemet. På slutet "sås nya frön". Positiva tankar installeras, tankar om hur ditt liv är utan ditt problem. Dessa tankar och bilder spelar jag in och skickar till dig så att du kan lyssna på detta i minst 21 dagar.

 

Kommer jag vara vaken hela tiden?

Absolut! Trots att du är djupt avslappnad och blundar är du helt vaken. Vi sitter och pratar med varandra och du kan när som helst öppna ögonen för att till exempel dricka vatten.

 

Vad krävs av mig under sessionen?

Det viktigaste är att du är motiverad och vill ha förändring. Ingen annan kan förändra dig, bara du kan. Har du tankar kring detta behöver du ta upp det i det förberedande samtalet.

 

Målet i sessionen är att finna roten, orsaken till varför du inte har det som du vill ha det. Svaret finns i ditt undermedvetna. För att få bäst kontakt med ditt undermedvetna ska du inte hjälpa till, men heller inte hålla emot. Det är som när du har glömt ett namn. Ju mer du försöker komma på namnet desto svårare blir det. Men så fort du släpper taget så levererar ditt undermedvetna svaret och du kommer ihåg namnet. Så din uppgift är att lita på dig själv, släppa taget om din analyserande medvetenhet och låta ditt undermedvetna jobba ifred. 

 

Vad händer om sessionen blir för intensiv?

Med RTT behöver du aldrig genomleva tidigare smärtsamma upplevelser. Det är istället som du tittar på TV och ser din upplevelse spelas upp där. Därför blir det inte mer emotionellt än som när du tittar på en film. Du kan få starka känslor, men det är liksom på avstånd. Och du bestämmer helt själv hur mycket du vill berätta och hur mycket du vill känna. Det är orsaken vi är ute efter, inte att väcka känslor.

 

Är RTT evidensbaserad?

RTT är en relativt ny teknik som består av redan evidensbaserade tekniker som KBT, hypnoterapi och psykoterapi. Det tar 5-10 år innan en metod kan bli accepterad av vetenskapen. Här kan du hitta den senaste forskningen om RTT.

 

Passar RTT för alla?

Nej. RTT är en kompletterade terapi och ersätter inte läkarvård eller psykiatri. En RTT terapeut botar ingen, ställer inga diagnoser och skriver inte ut eller rekommenderar några mediciner. RTT kan dock hjälpa att minska vissa symptomer. RTT är inte lämplig metod för människor som lider av epelepsi eller har haft psykoser. 

När kan jag märka resultat?

Vi förändras i olika takt. Några av oss känner en stor förändring direkt efter sessionen, eller till och med efter det förberedande samtalet. Några upptäcker skillnad efter en vecka eller en månad. I mer sällsynta fall kommer förändringen efter flera månader. 

 

Hur länge kommer resultatet att hålla?

Hjärnan lär sig genom repetitioner. Hjärnan dras till det som den är bekant och undviker det obekanta. Därför är det en förutsättning att du lyssnar på inspelningen för att din hjärna ska lära sig och bli bekant med dina nya tankar. Gör du det kommer du ha en varaktigt resultat. Många klienter lyssnar på sina inspelningar lite då och då för att få en boost också.

 

Varför ska man vara avslappnad?

Helt enkelt för att komma i kontakt med det undermedvetna. Ditt undermedvetna lagrar all information så att du kan gå på "autopilot" när det behövs. Det är här alla dina vanor, föreställningar, lärdomar och mönster finns. För att kunna göra en uppdatering, en omprogrammering, behöver man komma i kontakt med det undermedvetna, vilket kan göras när man är djupt avslappnad.

 

Och om jag inte kan slappna av?

Alla människor kan slappna av och komma till en djupare nivå inom sig. När du sover slappnar du av till exempel. Ett annat tydligt exempel är när du är på väg till en plats och plötsligt upptäcker att du är framme och inte tänkt på hur du har tagit dig dit. Det är ett exempel på självhypnos.

 

Hur kommer jag känna mig efter sessionen?

Troligtvis kommer du ha en känsla av lättnad. När vi släpper gamla tankar och känslor, slappnar även kroppen av och kan känna oss lite trötta. Vila gärna efter sessionen. Ibland kommer nya tankar och minnen upp som då kan processas på ett medvetet plan. Lita på att hjärnan alltid vill hjälpa dig.

 

Om jag redan vet vad problemet beror på?

Vad som är så bra med RTT är att, även om du tror att du vet orsaken, kommer du se problemet på ett helt nytt sätt i en session. Detta gör att du kan omvärdera  föreställningar och tankar och släppa problemet. Många klienter går tillbaka till helt andra scener än vad de tidigare har trott var orsaken. Så bara slappna av och lita på att ditt undermedvetna visar dig exakt vad du behöver se för att förstå. Du har alla svar inom dig.

 

Är RTT en godkänd terapi metod?

RTT är ackrediterad runt om i världen av olika organisationer. Här är några av dem. 

 - GHR General Hypnotherapy Register

 - IACT International Association of Counsellors and Therapists

 - IICT International Institute for Complementary Therapists

 - IHF International Hypnosis Federation

 - ACCPH Accredited Counsellors, Coaches, Psychotherapists and Hypnotherapists

 - ICR International Coaches Register

 - IHA International Hypnosis Association